
Το μασάζ είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες για τη χαλάρωση και την αποφόρτιση του σώματος. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο κάποιοι άνθρωποι να αισθανθούν πόνο ή ευαισθησία μετά από μια συνεδρία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι ανησυχητικό, αλλά αξίζει να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Φυσιολογική αντίδραση του σώματος
Μετά από ένα βαθύ ή θεραπευτικό μασάζ, το σώμα μπορεί να εμφανίσει μυϊκή ευαισθησία – παρόμοια με αυτή που αισθανόμαστε μετά από έντονη σωματική άσκηση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μαλάξεις προκαλούν μικροτραυματισμούς στις μυϊκές ίνες και απελευθερώνουν τοξίνες που είχαν αποθηκευτεί στον μυϊκό ιστό.
Ειδικά στα βαθιά μασάζ, όπως το “Deep Tissue” ή το “Αθλητικό Μασάζ”, οι πιέσεις που εφαρμόζονται στις μυϊκές ομάδες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ερεθισμό, κάτι που είναι φυσιολογικό και προσωρινό.
Πόνος σε συγκεκριμένα σημεία
Αν ο πόνος είναι εντοπισμένος σε συγκεκριμένα σημεία, μπορεί να οφείλεται σε “trigger points” – σημεία έντασης ή κόμπων στους μύες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο και επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για να λυθούν. Επίσης, ορισμένες μυϊκές ομάδες είναι πιο ευαίσθητες ή λιγότερο εξασκημένες στο μασάζ, και αντιδρούν πιο έντονα.
Αφυδάτωση και τοξίνες
Ένα άλλο συχνό φαινόμενο είναι η αφυδάτωση μετά το μασάζ. Οι μαλάξεις προωθούν την αποβολή τοξινών μέσω της λέμφου και της κυκλοφορίας του αίματος. Εάν δεν καταναλώσετε αρκετό νερό πριν και μετά τη συνεδρία, το σώμα δεν μπορεί να αποβάλλει αποτελεσματικά αυτές τις ουσίες, οδηγώντας σε πονοκέφαλο, κόπωση ή μυϊκό πόνο.
Αντενδείξεις και προσοχή
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μετά από μασάζ μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι εφαρμόστηκε λανθασμένη τεχνική, υπερβολική πίεση ή το σώμα δεν ήταν έτοιμο για τόσο έντονη παρέμβαση. Για παράδειγμα:
Άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις (όπως ινομυαλγία)
Άτομα με πρόσφατους τραυματισμούς ή χειρουργικές επεμβάσεις
Άτομα με χρόνια νοσήματα χωρίς ιατρική καθοδήγηση
θα πρέπει να επιλέγουν ήπιο ή προσαρμοσμένο μασάζ.
Τι να κάνετε μετά από μια επώδυνη συνεδρία
Ξεκούραση: Αφήστε το σώμα σας να επανέλθει χωρίς έντονη δραστηριότητα.
Ενυδάτωση: Πίνετε άφθονο νερό για να υποστηρίξετε την αποτοξίνωση.
Ζεστό μπάνιο ή κομπρέσες: Βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και στη μείωση του πόνου.
Επικοινωνία με τον θεραπευτή: Ενημερώστε τον για τον πόνο σας ώστε να προσαρμόσει την επόμενη συνεδρία στο μασάζ στο σπίτι.
Αποφύγετε το επόμενο μασάζ για 2-3 ημέρες ώστε να δοθεί χρόνος στο σώμα να αναρρώσει.
Πότε πρέπει να ανησυχήσω για τον πόνο;
Αν και ο ήπιος πόνος μετά το μασάζ θεωρείται φυσιολογικός, υπάρχουν περιπτώσεις όπου πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή. Αν εμφανιστεί έντονος ή διαπεραστικός πόνος, αν συνοδεύεται από μούδιασμα ή πρήξιμο, ή αν παραμένει πάνω από 3 ημέρες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ερεθισμό νεύρου, φλεγμονή ή λάθος χειρισμό από τον θεραπευτή.
Πώς να προετοιμαστείτε για ένα ασφαλές μασάζ
Για να αποφύγετε τον ανεπιθύμητο πόνο, ενημερώστε τον θεραπευτή για την κατάστασή σας, προηγούμενους τραυματισμούς, χρόνιες παθήσεις ή εάν είναι η πρώτη σας συνεδρία. Μην ντραπείτε να ζητήσετε λιγότερη πίεση ή να σταματήσει προσωρινά η συνεδρία αν νιώσετε δυσφορία. Ένα σωστά εκτελεσμένο μασάζ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε σώματος, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και μακροχρόνια οφέλη χωρίς περιττή ταλαιπωρία.
Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
1. Είναι φυσιολογικό να πονάω μετά από το μασάζ;
Ναι, ειδικά μετά από θεραπευτικά ή βαθιά μασάζ. Ο πόνος συνήθως είναι ήπιος και διαρκεί 24-48 ώρες.
2. Πώς ξέρω αν ο πόνος είναι “καλός” ή επικίνδυνος;
Αν είναι ήπιος, παρόμοιος με μυϊκό κάματο, είναι φυσιολογικός. Αν είναι έντονος, διαρκεί πάνω από 3 ημέρες ή χειροτερεύει, συμβουλευτείτε γιατρό.
3. Πρέπει να σταματήσω τις συνεδρίες;
Όχι απαραίτητα. Απλώς ζητήστε από τον θεραπευτή να μειώσει την ένταση ή να προσαρμόσει την τεχνική.
4. Πόσο νερό πρέπει να πιω μετά το μασάζ;
Τουλάχιστον 1-2 ποτήρια αμέσως μετά, και συνολικά 1,5-2 λίτρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
5. Υπάρχουν τύποι μασάζ που δεν προκαλούν πόνο;
Ναι. Το χαλαρωτικό, λεμφικό ή αρωματοθεραπείας είναι πιο ήπια και συνήθως δεν προκαλούν καθόλου πόνο.