Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Τα οφέλη μιας ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης στη χειρουργική του γόνατος.

Ο πόνος στο γόνατο είναι σχεδόν ένα γεγονός της σύγχρονης ζωής, με εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν θεραπεία κάθε χρόνο για κάποιο είδος δυσφορίας στο γόνατο. Μερικές φορές, είναι απλώς τενοντίτιδα ή κάποια άλλη πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πάγο ή άλλη μη επεμβατική προσέγγιση. Εάν αυτό δεν επιλύσει ικανοποιητικά τα προβλήματά σας, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο.

Οι επιλογές σας όταν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση στο γόνατο

Κατά γενικό κανόνα, υπάρχουν πέντε επιλογές όταν χρειάζεστε κάποιο είδος χειρουργικής επέμβασης για την ανακούφιση του πόνου ή της δυσλειτουργίας του γόνατος – αρθροσκόπηση, οστεοτομία, μεταμόσχευση χόνδρου, μερική αντικατάσταση γόνατος και ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Τι είναι η αρθροσκόπηση και ποιοι τύποι διαδικασιών μπορούν να γίνουν αρθροσκοπικά;

Στην αρθροσκόπηση γόνατος, ο χειρουργός σας κάνει μια μικρή τομή και εισάγει μια μινιατούρα κάμερα (γνωστή ως αρθροσκόπιο). Χρησιμοποιώντας αυτήν την κάμερα, ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει ορισμένες διαδικασίες, όπως το κόψιμο ενός σχισμένου μηνίσκου. Η αρθροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του γόνατος, συμπεριλαμβανομένου ενός τραυματισμένου ACL (πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος) ή PCL (οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος), ρήξης μηνίσκου, χαλαρού χόνδρου ή εξάρθρωσης επιγονατίδας (κάλυμμα γόνατος).

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αρθροσκόπηση γόνατος

Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κίνδυνοι εγγενείς σε μια αρθροσκοπική επέμβαση στο γόνατο. Αν και σπάνια, μπορεί να εμφανίσετε υπερβολική αιμορραγία. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα μόλυνσης. Επειδή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση αναισθησίας, μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση ή αναπνευστικές προκλήσεις από το αναισθητικό. Μπορείτε να περιμένετε κάποια ακαμψία στο γόνατο μετά την επέμβαση, παρόλο που η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική. Πάντα θα μιλάτε με τον γιατρό σας. Είναι ο μόνος ειδικός για να σας δώσει εξατομικευμένη προσέγγιση στο πρόβλημα σας.

Υπάρχει επίσης πάντα ο κίνδυνος να καταστραφούν τα νεύρα, οι χόνδροι, τα αιμοφόρα αγγεία και οι σύνδεσμοι.

Ανάρρωση μετά από αρθροσκοπική επέμβαση στο γόνατό σας

Κατά γενικό κανόνα, η ίδια η διαδικασία διαρκεί συνήθως μία ή δύο ώρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αρθροσκοπική επέμβαση στο γόνατο το κάνουν σε εξωτερικά ιατρεία, πηγαίνοντας σπίτι μετά από λίγο χρόνο ανάρρωσης. Μπορείτε να περιμένετε κάποιο πρήξιμο, αλλά αυτό είναι συνήθως εύκολο να το διαχειριστείτε με πάγο και ανύψωση. Μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή ή να κάνετε κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τη δύναμη και την κινητικότητα στο γόνατό σας.

Η διάρκεια του χρόνου αποθεραπείας σας θα εξαρτηθεί, εν μέρει, από τη σοβαρότητα του τραυματισμού σας και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν σε έναν ενεργό τρόπο ζωής σε τρεις μήνες ή λιγότερο.

Το άρθρο παρουσιάζει μια γενική εικόνα για την αρθροσκόπηση γόνατος. Μόνο ο Ειδικός Ορθοπαιδικός θα σας δώσει εξατομικευμένες λύσεις.

Add comment

Glyfada Map

Email:

Useful Links

© 2022 Glyfada Map - All rights reserved.